Вид: Напої Кухня: Українська Час: 50 хв. Складність: Середньо
Зараз зима і як приємно витягнути з льоху 3-х літрову банку компоту, без хімічних консервантів, компоту домашнього приготування, який так обожнюють наші діти та онуки.
Інгредієнти:(на 3-ьох літровий слоїк)
1. камянка (брусниця) - 1 л
2. чорні порічки (смородина) - 0,5 л
3. яблука - 2 шт
4. цукор - 385 г
5. вода - 1,5 л
Інвентар
Каструля, скляні слоїки (3-2 л), кришки, кухонний ніж, шумовка, велика ложка, стільниця, машинка для закатування, ... .
Підготовка
Зазвичай при зборі в Карпатах камянки та порічок у відро потрапляють ягоди, як великі так і дрібні, зрілі і трішечки ще не достиглі, попадаються і дрібні листочки, черешки, хвоя, трава .... Тому, я спочатку чорні порічки і брусницю перебираю, використовуючи похилу стільницю. Після цього стиглі відібрані ягоди промиваю двічі. Другий раз промиваю в кип'яченій охолодженій воді. Даю воді стекти. Яблука розрізаю, очищаю від плодоніжки і кісточок, ріжу дольками.
Технологія приготування
Банки добре вимиваю окропом, перевертаю. Кришки кладу в киплячу воду і «кип'ячу» приблизно 10 хвилин.
Спочатку готую сироп з розрахунку: на 2 л води додаю не повну півлітрову банку цукру. Воду нагріваю в емальованій каструлі, додаю цукор і продовжую нагрівати, помішуючи цукор до повного його розчинення.
Після цього сироп обов'язково доводжу до кипіння і відставляю для осідання твердих частинок на дно.
В цей же час насипаю смородину і брусницю та яблуки /шматочками / на 2/3 місткості в 3-х літрові банки і навіть трішечки «трамбую» її, потряхуючи банкою. Заливаю сиропом по горлишко.
Виливаю цей вміст 3-х літрової банки в каструлю. Ставлю на газ - на 10 хвилин. Знімаю шумовкою піну.
В 3-х літрову банку вставляю велику столову ложку /щоб слоїк не тріс/ і переливаю компот з кастрюлі у банку майже по вінця. Ставлю в іншу велику каструлю, на дно якої кладу у восьмеро складену марлю, прикриваю банку кришкою і стерилізую 30 хвилин. Регулюю газ, щоб засильно не кипіло. ... Закручую.
Зберігання
Зберігаю в погребі, де температура приблизно 13 градусів Цельсія.
Вживання
Бажано всі компоти спожити в зимовий-весняний період. Я так і розраховую.
Способи вживання
1)Відкриваю банку, зливаю лише компот і розводжу його кип'яченою холодною водою (на фото) до потрібного смаку. Наливаю в графин.
2) Додаю в узвар - на 3 л дві склянки.
Друзі, приємного Вам і Вашим дітям апетиту і побільше здорової їжі !
Немає коментарів:
Дописати коментар