Вид: Соуси Кухня: Українська Час: 20 хв. Складність: Середньо
Для приготування запражки потрібно мінімум часу і не складні інгредієнти. Найпростіший варіант запражки я готую лише з молока, борошна і спецій. Додаючи, до цієї основи різні додаткові інгредієнти, я отримую дивовижні за смаком варіанти соусу. Сметанна запрашка підходить до самих різноманітних блюд. Її я подаю до випічки, салатів і основних страв. Сметанну запрашку з часником і цибулею вважаю однією з кращих, як доповнення до м'яса. Сметанно-грибною запрашкою заправляю голубці, гарніри, подаю до вареників, катульків, ... . Солодку сметанну запрашка подаю до налисників, блінчиків, … Головна перевага запрашки - це можливість замінювати в рецепті інгредієнти і всіляко експериментувати, не боячись зіпсувати смак. Наприклад, якщо в рецепті запрашки я томат замінюю гірчицею, то отримана сметанно-гірчична запрашка чудово доповнить будь-яке рибне блюдо! Таким ж чином можу з легкістю приготувати сметанно-майонезну запрашку до картоплі, інших овочів
Інгредієнти:1. гриби (свіжозаморожені, білі) - 200 г
2. бульон - 1 склянка
3. сметана (свіжесенька) - 100 г
4. цибуля (мала) – 1 шт
5. вершкове масло – 50 г
6. вино (домашнє, ожиново-вишневе) – 1 ст.ложка
7. борошно - 1 ст. ложка
8. лавровий лист – 0.5 малого листка
9. томатна паста – 1 ч.ложка
10. паприка – на кінчику ножа
11. базилік (сушений) – щіпка
12. кріп (сушений) - щіпка
13. сіль – до смаку
Технологія приготування сметанно-грибної запрашки:
Ставлю суху пательню на великий газ і всипаю 1 столову ложку пересіяної пшеничної муки вищого ґатунку. Швидко мішаю її, не даючи підгоряти муці. Через 3-4 хвилини мука набуде золотистого кольору. Вливаю обережно склянку бульону (якщо його немає, то звичайного кипятку або молока) і швидко перемішую до отримання однорідного стану.
Знімаю першу велику пательню і ставлю на газ другу поменше.
Виймаю з морозильної камери свіжозаморожені (не відварені) білі гриби. Одразу ж нарізаю їх (з силою) на дрібнесенькі шматочки. Кладу в пательню вершкове масло, і коли воно ротопиться, кладу гриби.
Цибулю нарізаю дрібнесенькими шматочками. Декілька разів мішаю гриби.
Коли вони почнуть отримувати жовту скоринку, додаю цибулю і підсолюю. Через 2 хвилини знімаю і цю пательню.
Порада: можна при смаженні грибів, додати крім цибулі і дрібнесенько порізані моркву – 1 ч.ложку і корінець пертушки – 0.5 ч.ложки.
Ставлю на газ першу велику пательню з запрашкою. Висипаю смажені гриби з цибулею. Перемішую.
Коли запрашка майже починає закипати, додаю сметану та спеції: базилік, кріп, паприку, сіль, томатну пасту, половину лаврового листика, який в кінці приготування витягаю.
Збавляю газ і даю потомитися запражці 5 хвилин, час від часу її перемішуючи.
Порада: якщо запражка загуста, додаю трішечки кипятку.
Пробую на смак, чи не замало солі. В кінці приготування виймаю лавровий листик і додаю 1 столову ложку домашнього вина та швиденько перемішую.
Все. Запражка готова !!! Смачного, Друзі !!!
Немає коментарів:
Дописати коментар