пʼятниця, 8 січня 2016 р.

Грибна юшка по-галицьки


Грибна юшка по-галицьки
Вид: Перші страви Кухня: Українська Час: 60 хв. Складність: Важко

Я дуже люблю грибні блюда. Коли на моєму столі є грибочки, це означає, що у всієї родини буде гарний настрій після такого обіду. Гриби стоять між овочами і м’ясом і вживаються у піст, але треба вміти їх смачно приготувати, адже цей продукт відноситься до ідеальної низькокалорійної їжі. Гриби, майже не містять жирів, а ось вуглеводні, які в них містяться є самими корисними для нашого організму. У піст я готую найрізноманітніші смаколики з цього замінника м’яса. На Галичині дуже полюб*яють найрізноманітніші блюда з грибів. Тому сьогодні пропоную Вашій увазі галицький рецепт приготування грибної юшки по-галицьки.

Інгредієнти:

для локшини:

1. борошно (вищого ґатунку) – 1,7 склянки
2. яйце – 3 шт.
3. сіль – 1 ч.ложка (неповна)

для бульйону:

1. крупа (перлова) – 3 ст. ложки
2. індик (або курка) – 1 шт.
3. яйця (варені на круто) – 3 шт.
4. морква – 1 шт.
5. цибуля – 1 шт.
6. лавровий лист – 1 шт.
7. зелень - пучок

для грибної юшки:

1. борошно (вищого ґатунку) – 1 ст. ложки
2. сир (голландський) – 30 г
3. бульйон (з індика) – 1,4 л
4. картопля – 2 середні картоплини
5. квасоля (ясю) – 50 г
6. вершкове масло (або олія) – 80 г
7. сметана (вершки) – 1 склянка
8. морква – 1 шт.
9. цибуля – 1 шт.
10. гриби (свіжоморожені) – 500 г
11. петрушка (корінець) – 1 шт.
12. пастернак – 1 шт.
13. сельдерей – шматочок корінчика
14. цибуля (зелена) – 1 пучок
15. кріп (сушений) – щіпка
16. часник – 1 малесенький зубчик
17. перець (духмяний; горошинами) – за смаком
18. перець (чорний мелений) – за смаком
19. сіль – за смаком

Спосіб приготування Інвентар для приготування грибної юшки

Друшляк,  кухонний стіл, кухонна дошка, чотири тарілки,  ніж,  дві каструлі,  три пательні,  терка,  велика ложка, качалка, ... .

Технологія приготування локшини

За  стандартним рецептом  готую  домашню  локшину.   Вона  в  нас  піде  і  до  індичачого (курячого)  бульйону  і  до  грибної  юшки.



В миску просіюю  борошно вищого гатунку,  додаю  яйця та сіль. Замішую  туге  тісто. Даю настоятися  15 хвилин. Тоді розділяю на три частини і розкатую  тонесенькими пластами товщиною у 0,8 мм.

Даю 5 хвилин,  щоб тісто підсохло, тоді   розрізаю кожен пласт  на  смужки  товщиною 5 см.  Пересипаю мукою і кладу  одну смужку на  іншу…   та  нарізаю  дрібнесенько  локшину.

Технологія приготування індичачого бульйону

За  стандартним  галицьким рецептом  готую бульйон  з  індика.  Саме  на  його  основі  я  й  буду  готувати  грибну  юшку.  З  половини індика в мене  вийшло 4 л бульйону.




Технологія приготування грибної юшки

Відварюю картоплю  та квасолю. Перетираю  їх  через  друшляк.

Нарізаю  дрібнесенько  моркву, цибулю, сельдерей, петрушку, пастернак (все окремо). Дрібнесенько натираю сир.  Нарізаю  дуже  дрібнесенько  зубчик  часнику.

Заливаю свіжоморожені гриби холодною водою і добре їх промиваю.  Ріжу  їх  дрібнесенько і обсмажую на  вершковому  маслі (коли піст, то на  олії)  до  золотистого  кольору,  добряче  посоливши.



На  іншій пательні  обсмажую на олії (2 ст. ложки) спочатку моркву (2 хв.), тоді додаю сельдерей, петрушку і пастернак,  і смажу  ще  2  хвилини, тоді  додаю  цибулю  і  смажу  ще  3  хвилини.

На  третій  пательні  підсмажую  до  золотистого  кольору  1  ложку  муки  і,   доливши  500 мл  індичачого бульйону,  швидко помішуючи,   готую  рідкий  соус.  

В каструлю виливаю цей  соус  та  додаю  1 л  індичачого бульону,  дрібнесенько натертий сир.  Доводжу до кипіння. І  мішаю до того  часу,  поки  сир  майже  не  розтане. 



Порада:  будьте уважні  при купівлі  сиру  для  грибної  юшки – він має «розтанути».

Тоді  додаю посмажені  гриби та зажарку.  Кип’ячу   ще  5 хвилин,  тоді  додаю  сметану,  перетерті  картоплю  і  квасолю,  часник,  щіпку  сушеного кропу,  щіпку  чорного  меленого  перцю  і  добрячу щіпку  солі.  Ретельно  перемішую  і  пробую.  Додаю  спеції,  якщо  в цьому є  потреба.  Кип’ячу  ще  2  хвилини. Юшка готова !!!

Подача  до столу

Види подачі  грибної юшки:

1)    з  локшиною;
2)    з подрібненим яйцем;
3)    з зеленою цибулею.

Я подаю грибну  юшку  до  столу  за  третім  варіантом  з  рисовими  котлетами.



Грибну  юшку  розливаю  в  тарілки  та  посипаю  зеленою  цибулею.  До  юшки  подаю  білий  та  чорний  хліб  (в  даному  випадку  я  також  подав  рисові  котлети (основні інгредієнти:  куряче м'ясо, рис, гриби корбани, рибна консерва, цибуля)).  

Часто  галичани  подають до  юшки  пампушки  з  часником,  -  також  дуже  смачно !!!



Смачного,  Друзі !!!

Порада:  ніколи  не  посипайте  грибну  юшку  зеленню  кропу, петрушки, …



Немає коментарів:

Дописати коментар