середа, 10 лютого 2016 р.

Квас Газованиј


Квас Газованиј
Вид: Напої Кухня: Домашня Час: 40 хв. Складність: Середньо

Квас взято з домашніх рецептів. Це давніј рецепт. Маю јого ще з початку 90-х рр. минулого XX ст. Влітку він добре втамовує спрагу і на відміну від напоїв, що продаються у торговельних закладах, готується без шкідливих інґредієнтів, а на смак не відрізняється від крамничного.

Інгредієнти:

1. вода питна (теплиј окріп) — 3 л;
2. дріжджі хлібопекарські пресовані — 15 г;
3. лимонна кислота — 0,5 ч. л.;
4. перепалениј цукор — 0,5 скл.;
5. цукор — 0,5 скл.

Спосіб приготування     Спочатку нагріти 3 літри окропу і поки він прочахатиме, перепалити цукор (чим більше ви перепалите цукор, тим темніше буде квас). Для цього на повільниј вогонь поставити пательню та насипати туди 0,5 склянки цукру. Коли цукор розтане, розмішати ложкою, пријняти з вогню. За декілька хвилин налити до сковорідки на перепалениј цукор частину приготовленого окропу, добре розмішати.
    Далі взяти приготовленого теплого окропу; додати туди 15 грамів дріжджів; 0,5 чајної ложки лимонної кислоти; 0,5 склянки, заздалегідь перепаленого в рідку карамель, цукру; і 0,5 склянки звичајного цукру. Розколотити все та поставити на 3-4 години у тепле місце.
    Потім розлити в пляшки (вони мають бути закорковані, можна застосувати півторалітрові пластикові пляшки з закрутками, щоб не пропускали газу) та поставити до холодильника на 1-у добу. Щодовше настоюватиметься напіј, тим ставатиме більш газованиј. Через декілька днів створюється стільки газу, що при відкорковуванні квас нагадуватиме пляшку збовтаного шампанського. Можна не одкривати довше за тиждень, але не зберігајте јого надто довго, бо тоді квас буде гіркуватиј мов хмільне пиво.

    N. B. Пластикові ПЕТ-пляшки (ПЕТ — поліетилентерефталат) на кшталт з-під Coca-Cola дуже небезпечні для здоров'я, бо розкладаються, коли їх покласти на осонні або тримати в них горілку, оцет чи теплі напої. Але квас в холодильнику можна сміливо зберігати в цих пляшках. Це безпечно!

    Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар