субота, 2 січня 2016 р.

Вареники це вам не пельмені


Вареники це вам не пельмені
Вид: Другі страви Кухня: Українська Час: 2 ч. Складність: Середньо

Після того, як за рецептом вареників з книги української кухні, що її було видано у часи СССР, в мене вийшли велетенські пельмені - я серйозно зайнялася питанням пошуків справжніх наших рецептів вареників. Викладаю, аби й самій не загубити.

Інгредієнти:

200 г - кефір, або кисле молоко, або сироватка зі зкислого молока (чим кисліше, краще - домашнє);
1 шт - яйце;
400 г- борошно;
2 ст. л. - олія;
1 ч. л. - сода без гірки;
дрібка - сіль;

Спосіб приготування Передмова

Часто тісто для вареників готують на простій воді. Але хіба може зрівнятися такий виріб із борошна зі справжніми пишними, ніжними та смачними українськими варениками?

Сьогодні пропонуємо тобі приготувати легке і пухке тісто для вареників, яке, як коштовна оправа в ювелірному виробі, прикрасить і облагородить собою будь-яку начинку, будь то солодкі ягоди, сир, м'ясний фарш чи картопелька з грибами і засмажкою.

Тісто для справжніх українських вареників замішується тільки на кисломолочних продуктах, але ні в якому разі не на воді. Це тільки в піст православним українцям доводиться задовольнятися тістом для вареників на воді.

Щоб приготувати тісто для вареників, береться кефір, кисле молоко, кислий йогурт, навіть проста сироватка, але обов'язково на основі кислого молока. Можна використовувати суміш цих продуктів, наприклад, півсклянки кефіру і півсклянки сироватки. В ідеалі краще брати справжні домашні, а не магазинні продукти.

Пухке тісто для вареників має ще одну хитрість: соду не потрібно гасити заздалегідь. Змішана з борошном сода, потрапивши у кисломолочну середу, загаситься самостійно, водночас допомагаючи тісту стати більш рихлим і пухким.


1. У глибокій мисці трохи збий виделкою яйце, додай кисломолочний продукт, посоли і перемішай.
2. Просіяне борошно з'єднай із содою і потроху всипай у рідку суміш3. Додай олію.4. Ретельно вимішуй тісто, додаючи борошно, поки воно не перестане прилипати до рук. Тісто має вийти м'яким, пухким, але не дуже тугим.
5. Сформуй із тіста кулю, накрий її серветкою і дай "відпочити" 20 хвилин, приділивши цей час приготуванню начинки.
6. У процесі подальшої обробки тісто для вареників потребуватиме ще борошна - підсипай його, щоб тісто не прилипало до робочої поверхні і до рук.
7. Сформуй із тіста невеликі кульки, з них розкачай коржі. Врахуй, що справжні українські вареники не мають бути занадто маленькими за розміром.
8. Також май на увазі, що вареники, зліплені з такого тіста, збільшуються в процесі готування майже в двічі, тому варити їх потрібно невеликими партіями по кілька штук у великій кількості води, щоб вони не злипалися.
Варяться ці вареники 2 хвилини, і важливо їх не переварити.





Немає коментарів:

Дописати коментар