Вид: Перші страви Кухня: Українська Час: 60 хв. Складність: Середньо
Український борщ – одна з найпопулярніших страв української кухні. Його унікальні смакові якості зробили його відомим у всьому світі. Борщ має багато видів і способів приготування, адже він має все, що необхідне людському організму. У різних регіонах України його готують по-різному. Друзі, пропоную Вам галицький рецепт українського борщу. Рекомендую, смачно !!!
Інгредієнти:інгредієнти для борщу
1.м'ясо (свинина; реберця) – 500 г
2.квасоля (різна) – 0,5 склянки
3.гриби (сушені; білі) – 20 г
4.молоко – 1 склянка
5.лавровий лист – 1 шт.
6а.цибуля – 1 шт.
7а.морква – 1 шт.
8.буряк (столовий) – 300 г
9.картопля (синєглазка) – 250 г
10.капуста – 150 г
11а.цибуля – 1 шт.
11а.морква – 1 шт.
12.петрушка – 1 шт.
13.смалець (з шкварками) – 3 ст. ложки
14.часник – 2 зубчики
15.томат (домашнього приготування) – 2 ст. ложки
16.оцет (9%) – 0,5 ст. ложка
17.масло (вершкове) – 1 ст. ложка
18.цукор – 1 ч. ложка
19.сметана (свіжа) – 1 ст. ложка на порцію
20.перець (духмяний) – 3 горошини
21.зелень – 0,5 пучка
22.спеції і приправи (для борщу) – до смаку
23.перець – до смаку
24.сіль – до смаку
інгредієнти для пампушок
1.борошно (вищого ґатунку) – 1 склянка
2.молоко – 0,5 склянки
3.масло (вершкове) – 1 ст. ложка
4.дріжджі (сухі) – 1 пакетик (8 г)
5.цукор – 1 чайна ложка
6.яйце – 1 шт.
7.часник – 5 зубчиків
8.сіль - щіпка
Підготовка
Звечора перебираю та замочую квасолю. Замочую у підсоленому молоці білі гриби. Зранку замочую свинські реберця на 1-2 години.
Технологія приготування пампушок
Просіюю борошно. Вершкове масло розтоплюю і відставляю в сторону. Молоко ставлю на газ і грію 1 хвилину - до температури 25-30 градусів. Додаю до дріжджів цукор і "розчиняю" їх; досипаю борошно, сіль і додаю молоко та масло. Замішую тісто. Тісто прикриваю кришкою і ставлю на годину для бродіння в тепле місце (30°С). Коли тісто збільшиться в об'ємі в 1,5-2 рази, вимішую його кілька хвилин, після чого знову ставлю на бродіння. Обминаю тісто ще раз.
Порада: якщо Ви любите дуже пухкі пампушки, то замісіть тісто на квасному молоці або мінеральній воді.
Пательню змащую олією, збризкую водою та накриваю пергаментним папером. Формую пампушки, відщипуючи шматки тіста, змоченими у воді руками . Викатую кульки та кладу на пательню для розстоювання.
Збиваю яйце. Змащую пампушки яйцем, використовуючи гусяче перо. Ставлю у духовку, розігріту до температури 170 градусів, на 20 хвилин. В той час, коли пампушки печуться готую сиру саламаху, для цього чищу часник, нарізаю його дрібнесенько та товчу з сіллю. Змішую часник з ложкою олії та ложкою остудженої кипяченої води.
Виймаю пампушки та змащую їх саламахою.
Технологія приготування борщу
Готую м'ясо-кістковий бульйон. Ставлю 5-ти літрову каструлю на газ. Кладу реберця і заливаю 3 літрами холодної води. Коли закипить, - знімаю піну. Шинкую відмочені у молоці білі гриби. Додаю їх у каструлю. Солю. Кладу фасолю, лавровий лист, цілу цибулину і цілу морквину (їх потім виймаю) та декілька зерен духмяного перцю. Варю 45 хвилин.
Поки вариться бульйон, виймаю з морозильної камери шматок свиного сала, посипаний сіллю, натертий часником і присипаний паприкою. Відрізаю шматочок масою приблизно в 120 г. Зрізую шкірку та зчищаю сіль , часник і паприку. Нарізаю дрібнесенькими кубиками і кладу на пательню. Смажу до того часу поки шкварки не набудуть коричневого кольору і не з’явиться характерний запах смальцю.
Чищу моркву, картоплю, буряк, петрушку та цибулю. Нарізаю моркву, петрушку і буряк соломкою; картоплю – великими кубиками, а цибулю - дрібними. Ставлю пательню на газ, кладу ложку вершкового масла та готую зажарку з моркви, петрушки і цибулі.
Капусту шинкую. Картоплю розрізаю четвертинками. Часник роздушую широкою стороною леза ножа і нарізаю дрібнесенько. Шинкую зелень.
Ставлю другу пательню. Кладу ложку смальцю і буряк. Підсолюю його. Тушкую 5 хвилин. Тоді додаю томатну пасту і цукор. Тушкую ще 10 хвилин. Декілька разів перемішую. В кінці тушкування додаю столову ложку оцту. Перемішую. Закриваю кришкою на 1-2 хвилини.
Порада: при потребі, при тушкуванні червоного буряка додати 2-3 ложки бульйону
Додаю до бульйону картоплю і капусту. Закриваю кришку, як закипить збавляю газ. Готую 15 хвилин, тоді додаю зажарку, буряк, спеції, приправи, сіль, перець, часник. Готую ще 10 хвилин. Пробую. При потребі додаю трішечки цукру та доперчую і досолюю, додаю приправи і спеції для борщу.
Перетираю та товчу з часником сало, зелень петрушки та смалець з шкварками, які в мене залишилися.
Виймаю реберця. Знімаю м'ясо, нарізаю тільки його і засипаю у борщ. На сіточний друшляк викладаю 1-2 столові ложку квасолі і 1-2 столові ложки звареної картоплі. Перетираю їх назад до борщу. Якщо квасоля і картопля добре перетираються – борщ готовий. Ставлю у борщ ложку, якщо вона стоїть, то борщ приготований правильно. Відставляю його в сторону і накриваю рушником на 30 хвилин.
Порада: коли готую борщ влітку, то замість томат-пюре використовую 100 г свіжих помідорів. Ошпарюю їх кип’ятком, знімаю шкірку. Перетираю в сіточному друшляку.
Порада: для урізноманітнення смаку борщу у нього можна додати шинку або ковбасу, нарізані кубиками та обсмажені у вершковому маслі.
Подача:
Розливаю в тарілки; додаю ложку свіжої сметани і посипаю зеленню. До борщу подаю пампушки з часником. Окремо ставлю сало перетерте з часником. Ставлю на стіл сільничку і перечницю.
Смачного, Друзі !!!
Порада: … між іншим, моя родина вважає, що найсмачніший борщ – це борщ, який був приготовлений мною учора.
Немає коментарів:
Дописати коментар